10 hair hacks voor winterse haarproblemen
Kom jij thuis overal rondslingerende haren tegen, ben je slachtoffer van ‘blondeermoe’ haar of heeft jouw kapsel een wel héél sterk eigen willetje? De haarstylisten van Salon B weten als de besten hoe je afrekent met deze én andere haarproblemen. Deze keer antwoord op de vraag: hoe zorg je ervoor dat je haar gezond de winter doorkomt?
Net als de zomer brengt ook de winter de nodige problemen op haargebied met zich mee. Pluizend haar ofwel frizzy hair, statisch haar, droog haar, futloos haar en haaruitval zijn nog maar een paar voorbeelden van hair struggles die in de winter op je pad kunnen komen. Sommige van deze first world problems horen nu eenmaal bij de tijd van het haar jaar en zijn min of meer onvermijdelijk; andere kun je te slim af zijn, door jouw haarverzorgingsroutine op het jaargetijde af te stemmen. Hoe je dat doet? We’ll tell you all about it!
Op welke manieren kan je haar last hebben van winterse weersomstandigheden?
In de winter kan je haar dof, futloos of kwetsbaar zijn, kan het ruw aanvoelen en kun je last hebben van statisch haar dat sneller klit. Ook kun je knopen in het haar in je nek krijgen door je sjaal, kunnen je krullen sneller uitzakken en kun je te maken krijgen met pluizend haar, met de welbekende ontplofte look tot gevolg.
Ook haaruitval komt veel voor in dit jaargetijde. Reden tot zorg?
We herkennen allemaal de paniek die je voelt als je ontdekt dat je borstel ineens voller met haren zit dan anders, maar dat is nergens voor nodig. Veel mensen hebben in de winter meer haarverlies. Je haar kent verschillende fases: de groeifase, de rustfase en een fase waarin je haar verliest. Deze ‘verliesfase’ valt vaak in de herfst of winter. Dat is een trucje van Moeder Natuur. In de zomermaanden hebben we meer haar, om ons te beschermen tegen schadelijke uv-straling.
Wat kun je doen tegen droog haar en een droge, trekkerige hoofdhuid?
Dit probleem wordt mede veroorzaakt door de koude temperaturen buiten en de droge warmte door de kachel binnen. Het gebruik van een goede shampoo kan hierbij een groot verschil maken. De Walk On The Beach Seaweed Shampoo van The Insiders heeft een zomerse naam, maar is ook in de wintermaanden heerlijk, doordat er onder andere zeewier in zit. Zeewier stimuleert de haargroei en heeft een hoofdhuidherstellende werking. Vergeet je haar in ieder geval niet af te sluiten met een conditioner. In de salon horen we vaak: ‘Maar van een conditioner wordt mijn haar te zwaar!’ Je moet het zo zien: een shampoo reinigt en zet je haarschubben open; een conditioner verzorgt en sluit je haarschubben weer. Ze zijn als het ware yin en yang. Wordt je haar toch zwaar en futloos, dan moet je even informeren of de conditioner die je gebruikt wel de juiste is voor jouw haartype. Veel van de genoemde winterse haarproblemen zijn voor een groot deel te tackelen door het gebruik van de juiste shampoo en conditioner.
Wat kun je het beste doen qua productgebruik?
In de winter is je haar kwetsbaarder, dus wees met borstelen extra lief voor je lokken. Begin onderaan en als je daar doorheen bent, ga je langzaam door naar boven. Gebruik een goede borstel en verdeel je haar in grove plukken. Heb je veel last van klitten, dan is de My Hero Wonder Spray van The Insiders ideaal. Deze spray geeft je haar een beetje extra liefde en beschermt het, ook tegen de hitte van je föhn. De ’76 Grooming Cream van The Insiders is ook een aanrader voor in de winter; hiermee defrizz en define je het haar. Ook is het fijn om een olie te gebruiken in de punten, om je haar een beetje te temmen.
Wat zijn de do’s en don’ts bij winterse weersomstandigheden?
Do: Verwen je haar regelmatig met een lekker maskertje, dat de vochtbalans herstelt.
Do: Kam je haar voor het douchen, zodat het niet nodig is om dat daarna nog eens te doen als het nat is. Dan is je haar namelijk kwetsbaarder.
Do: Beperk het aantal wasbeurten. Dat is niet alleen beter voor je haar, maar ook voor je hoofdhuid. Vind je dit lastig, dan kan een droogshampoo gebruiken je helpen. Door deze op de aanzet van je haar te spuiten – waar het als eerst vet aanvoelt – kun je de volgende wasbeurt net iets langer uitstellen. Je hoeft niet in één keer van dagelijks wassen naar eens per week wassen te gaan; doe wat bij jou past. Als je op de dag dat je het eigenlijk had willen wassen een toffe vlecht of knot maakt, heb je voordat je het weet een lekker ritme te pakken.
Don’t: Douche niet te warm. Dat is erg verleidelijk om op te warmen, maar een lauwe douche is beter voor je en voorkomt bovendien dat je haar snel(ler) vet wordt.
Don’t: Ga niet met nat haar de vrieskou in. Bevroren haren zijn uitgezet. Als het vocht dat je haar heeft geabsorbeerd bevriest, kan dit je haar beschadigen. Bovendien breken bevroren haren gemakkelijker.