FAQ: Van brunette naar blondine
De natural blondes onder ons hoeven in de zomer nauwelijks moeite te doen voor een tintje lichter. Als je bruin of misschien wel zwart haar hebt en blond wilt gaan, moet daar in de meeste gevallen toch echt een bezoekje aan de kapper aan te pas komen. Maar kun je wel zomaar blond gaan zonder je haar compleet te ruïneren en waar moet je allemaal rekening mee houden? Wij vertellen je alles wat je moet weten!
Wat maakt het zo lastig om van bruin of zwart haar naar blond haar te gaan?
Dat heeft verschillende redenen. Om te beginnen komt er veel warmte vrij bij ontkleuren. Het moet bovendien zo netjes mogelijk gebeuren, met een zo laag mogelijk percentage om de kwaliteit van het haar te behouden. Daarbij weten veel mensen niet wat er allemaal bij komt kijken qua haarverzorging.
Hoe kun je van bruin of zwart haar naar blond haar gaan?
Bij niet eerder geverfd haar kun je oplichten met verf, bij geverfd haar niet. Afhankelijk van hoeveel kleurhoogtes je lichter wilt gaan en wat je wenskleur is, bepaalt je haarstylist of er opgelicht gaat worden met verf of bleach of een combinatie daarvan. Bij highlighten kan dit bijvoorbeeld een heel mooi, natural effect geven, met prachtige kleurnuances in het haar. Als je van bruin of zwart haar naar blond haar wilt gaan, kom je vaak uit bij bleach. De eerste keer bleachen doen we vaak – ervan uitgaande dat de haarkwaliteit goed is – met 6% waterstofperoxide. Je kunt hiermee maximaal 3 tot 4 tinten lichter worden. Bij zwart haar moet je wel tot 8 à 9 tinten lichter gaan! Als je een hoger percentage gebruikt, kan je haar afbreken en kapotgaan. Tijdens het oplichten wordt je haar steeds lichter en komt er warmte vrij, omdat blond haar nauwelijks pigment bevat. Het moet alle warmte van de donkerdere kleur als het ware eerst ‘opeten’.
Kun je altijd in één behandeling van bruin of zwart haar naar blond haar gaan?
Nee! Dit is vrijwel nooit haalbaar. Hoe donkerder je haar, hoe meer pigment het bevat en hoe meer warmte er vrijkomt tijdens het oplichten. Eerst wordt het rood, dan oranje en uiteindelijk geel of geel/wit. Als je een flink stuk lichter wilt gaan, kun je met je haarstylist een kleurplan maken, om te bepalen hoeveel keer oplichten in jouw geval nodig is. Dit biedt echter geen garantie; vaak is het dan alsnog afwachten hoe jouw haar reageert. Je kunt van tevoren nooit met honderd procent zekerheid zeggen hoe het haar oplicht.
Hoe schadelijk is ontkleuren voor je haar?
Ontkleuren is altijd schadelijk, maar over het algemeen geldt dat hoe hoger het percentage waterstofperoxide is dat je gebruikt, hoe heftiger het is voor je haar. Gelukkig hebben we bij Salon B genoeg fijne producten om de kwaliteit van je haar te behouden!
Wat kun je dan doen om de kwaliteit van je haar te behouden?
Bij Salon B lichten we altijd op met een zo laag mogelijk percentage, om de kwaliteit van je haar zoveel mogelijk te behouden. Daarnaast gebruiken we vrijwel altijd Rescue Bond Therapy van The Insiders om je haarkwaliteit tijdens én na het ontkleuren te behouden en versterken. Afhankelijk van je haarkleur, -structuur en -kwaliteit, gebruiken we verder een bijpassende (kleurbeschermende) shampoo, conditioner en masker. Wij zijn bijvoorbeeld fan van de Stay With Me Colour Saver Conditioner van The Insiders. Ook is de Rescue Bond Therapy Weekly Treatment een echte aanrader voor thuis. Zo kun je de kwaliteit van je haar ook tussen kleurbehandelingen in verbeteren.
Wat zijn tips om zelf je haar van bruin of zwart naar blond te kleuren?
Tip 1: don’t. Tip 2: leave it to a professional. Echt waar: bleachen is een vak apart. Je moet rekening houden met de kwaliteit van je haar, het moet zo egaal mogelijk gebeuren (om vlekken en kleurverschil te voorkomen) en – last but not least – bij bruin en zwart haar komt er bij bleachen en blondkleuringen ontzettend veel warmte vrij. Het is van tevoren lastig te zeggen hoeveel. Voor het mooiste resultaat zul je je haar dus ook nog moeten tonen.