Zo slecht zijn siliconen voor je haar

Siliconen in je haarverzorging, hoe slecht is dat nu echt? Zoals zo vaak met ‘verdoemde’ cosmetica-ingrediënten, ligt de waarheid een stuk genuanceerder.

 

Voors en tegens

Siliconen (polymeren die uit silicum- en zuurstofatomen bestaan) worden niet voor niets al jaren toegevoegd aan shampoos, conditioners, maskers en stylingproducten. Liefhebbers ervan merken dat hun haar er gladder, glanzender en beter doorkambaar van wordt en ook beter beschermd is tegen de hitte van styling tools. Daarin hebben ze een punt. Siliconen leggen een laagje om elk haartje, waardoor het meteen dikker, glanzender en gezonder lijkt. Uit verschillende studies is gebleken dat siliconen de haarconditie in sommige opzichten ook echt kunnen verbeteren. Zo houden ze zowel vochtverdamping als vochtabsorptie (en dus pluizend haar) tegen en bevorderen ze de doorkambaarheid* van het haar. Allemaal eigenschappen die volgens onderzoek van Dow Corning SA bijdragen aan het versterken van het haar, maar ook zorgen voor goede hitteprotectie en het langer mooi en levendig houden van een kleuring. Echter… het feit dat siliconen elke haar bedekken, is ook precies waarom critici er niets van willen weten. Siliconen zouden zich na elk gebruik opstapelen en zo je haar zwaar en futloos maken en zelfs de haarschacht helemaal afsluiten, met droog haar tot gevolg. Wie heeft gelijk?

Je hebt siliconen en siliconen

Er zijn ontzettend veel soorten siliconen, met verschillende eigenschappen. De siliconen die gebruikt worden in cosmetica zijn onder te verdelen in ‘wateroplosbaar’, ‘niet-wateroplosbaar’ en ‘vluchtig’. Dat verschil raakt precies de kern van de discussie: vluchtige siliconen vervliegen vanzelf en oplosbare siliconen laten zich makkelijk wegwassen zonder een agressieve shampoo (zoals bij sulfaten). Van deze siliconen heb je dus wel de lusten, maar niet de lasten. De niet-wateroplosbare soorten kunnen inderdaad voor build-up zorgen, tenzij je je haar regelmatig wast met een diepreinigende shampoo.

Wel of geen siliconen

Wie zijn haar liever niet (te vaak) blootstelt aan grondig reinigende shampoos, kan het best kiezen voor wateroplosbare siliconen (zoals dimethicone copolyol, hydrolyzed wheat protein hydroxypropyl polysiloxane en lauryl methicone copolyol) of een vluchtige variant (cyclomethicone, cyclopentasiloxane en phenylpropyl dimethicone). Heeft je hoofdhuid geen problemen met dit soort shampoos, dan zou je ook eens voor een product met waterproof siliconen kunnen kiezen en die er regelmatig weer uitwassen. Veelvoorkomende niet-wateroplosbare siliconen zijn dimethicone, dimethiconol, cyclopentasiloxane, cetearyl methicone, cetyl dimethicone, trisiloxane en trimethylsilylamodimethicone.

 

Good to know

Niet oplosbare siliconen zijn minder kostbaar om te produceren dan siliconen van het oplosbare en vluchtige soort. Vandaar dat je die eerste categorie vooral in haarproducten bij de drogist tegenkomt en de laatste (haarvriendelijke) twee in professionele kappersproducten.

 

* Journal of the Society of Cosmetic Chemists

Previous
Previous

FAQ: Zo föhn je je haar zelf perfect in model

Next
Next

Salon B Colour make-over: Cool Brunette